VASTSTELLINGSOVEREENKOMST | REORGANISATIE

Het afspiegelingsbeginsel bij reorganisatie

afspiegelingsbeginsel bij reorganisatie
Maar wat houdt dit beginsel precies in, en wat kun jij doen als het niet juist wordt toegepast? Lees er meer over.

Bij een reorganisatie worden werknemers soms boventallig verklaard. Dit betekent dat de functie van een werknemer bij de werkgever komt te vervallen. Welke werknemers hierdoor hun baan verliezen wordt grotendeels bepaald op basis van het afspiegelingsbeginsel. Maar wat houdt dit beginsel precies in, en wat kun jij doen als het niet juist wordt toegepast?

Wat is het afspiegelingsbeginsel?

Het afspiegelingsbeginsel is een selectiemethode die werkgevers verplicht zijn te hanteren bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen. Het doel is om het personeelsbestand evenwichtig te verkleinen zonder bepaalde leeftijdsgroepen te benadelen. Werknemers worden ingedeeld in vijf wettelijk vastgelegde leeftijdsgroepen en binnen elke categorie wordt gekeken wie als eerste in aanmerking komt voor ontslag. Hierbij spelen onder andere de duur van het dienstverband en de functie een rol.

Wat als jij denkt dat het afspiegelingsbeginsel niet correct is toegepast?

Heb jij het vermoeden dat het afspiegelingsbeginsel onjuist is toegepast? Dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Vraag om inzicht in het afspiegelingsproces
    Werkgevers zijn verplicht transparant te zijn over de toepassing van het afspiegelingsbeginsel. Vraag jouw werkgever of de afdeling HR om uitleg. Controleer of jouw gegevens, zoals leeftijd, functiegroep en dienstjaren correct zijn meegenomen.
  2. Schakel juridische hulp in
    Als je vermoedt dat er fouten zijn gemaakt, is het verstandig om een arbeidsjurist in te schakelen. Een jurist kan het proces grondig bekijken en beoordelen of de regels correct zijn gevolgd. Bij fouten kun je juridische stappen ondernemen, zoals het aantekenen van bezwaar bij het UWV of het starten van een procedure bij de kantonrechter.
  3. Bezwaar bij het UWV of rechter
    Wanneer het afspiegelingsbeginsel niet goed is toegepast, kun je bezwaar maken tegen het ontslag. Dit doe je bij het UWV, dat de ontslagaanvraag beoordeelt. Is de ontslagvergunning al verleend? Dan kun je naar de kantonrechter stappen om jouw ontslag aan te vechten.

Praktische tips voor werknemers

  • Bewaar alle correspondentie: Zorg dat je e-mails, brieven en andere communicatie met jouw werkgever goed bewaart. Deze kunnen dienen als bewijs in een juridische procedure.
  • Werk samen met collega’s: Als meerdere collega’s onterecht zijn ontslagen kun je gezamenlijk sterker staan in een bezwaarprocedure.
  • Blijf professioneel: Hoewel een ontslag vaak emotioneel is, is het belangrijk om zakelijk te blijven in jouw communicatie. Dit vergroot jouw kans op een goede uitkomst.

Laat jouw zaak beoordelen door een arbeidsjurist

Het afspiegelingsbeginsel is complex en vereist een zorgvuldige toepassing. Twijfel je of jouw ontslag volgens de regels is verlopen? Wij helpen je graag verder. Ons team van arbeidsjuristen staat voor je klaar om jouw situatie te beoordelen en samen met jou de beste strategie te bepalen. Wil je meer weten of direct advies? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat jouw rechten worden beschermd.

Need advice?

Discover our recent blog articles

error: Content is protected !!