VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

De gevolgen van zelf ontslag nemen

Gevolgen van zelf ontslag nemen
Kun je in jouw situatie zelf ontslag nemen, en wat zijn de gevolgen van zelf ontslag nemen? Ontdek jouw rechten en plichten in de blog.

Iedereen kent de situatie wel dat je eraan denkt om zelf ontslag te nemen. Je wil graag bij een ander bedrijf een nieuwe start maken, maar dit betekent wel dat je zelf ontslag moet nemen. Kun je zelf ontslag nemen, en wat zijn de gevolgen van zelf ontslag nemen? In dit blog zal antwoord worden gegeven op deze vragen.

Zelf ontslag nemen met een tijdelijk contract

Het is voor een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mogelijk om de arbeidsrelatie eenzijdig te beëindigen. Als werknemer kun je zelf ontslag nemen door mondeling ontslag in te dienen of een ontslagbrief te versturen. Voor een werknemer met een tijdelijk arbeidscontract is het niet in alle gevallen mogelijk om de arbeidsrelatie voor de einddatum op te zeggen. Dit is alleen mogelijk, wanneer dit is afgesproken in het arbeidscontract of de CAO. Is zo’n beding niet opgenomen in de overeenkomst of staat hier niets over in de CAO, dan dient de werkgever toestemming te geven voor het nemen van ontslag.

Opzegtermijn zelf ontslag nemen

Voor het nemen van ontslag hoeft geen reden te worden gegeven. De opzegging dient volgens de rechtspraak een duidelijke en ondubbelzinnige, op de beëindiging van de arbeidsovereenkomst gerichte verklaring of gedraging te zijn. Indien je zelf ontslag neemt, geldt er een opzegtermijn van één maand die ingaat op de eerste dag van de volgende kalendermaand. Hier kan van af worden geweken in de arbeidsovereenkomst of CAO. Je dient dan je werkzaamheden te blijven verrichten voor de duur van deze opzegtermijn. Neem je ontslag binnen de proeftijd, dan hoeft er geen rekening gehouden te worden met deze opzegtermijn.

WW-uitkering en transitievergoeding bij zelf ontslag nemen

Het nemen van ontslag kan ingrijpende gevolgen hebben voor jouw financiële situatie. Is er geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever, dan zal het UWV bepalen dat je ‘verwijtbaar werkeloos’ bent. Er zal dan geen recht bestaan op een WW-uitkering. Daarnaast bestaat er ook geen recht op de transitievergoeding. Het is dus van belang om te bepalen of je concreet uitzicht hebt op een nieuwe baan, wanneer je zelf ontslag wil nemen. Je komt namelijk zonder inkomen of uitkering te zitten en er wordt geen transitievergoeding uitgekeerd.

Op staande voet ontslag nemen

Net zoals dat een werkgever een werknemer op staande voet kan ontslaan, kan je als werknemer ook op staande voet ontslag nemen. Dit houdt in dat de arbeidsovereenkomst per direct wordt beëindigd. Hierbij hoeft dan geen rekening te worden gehouden met de opzegtermijn. Er moet voor ontslag nemen op staande voet wel sprake zijn van een dringende reden. Denk hierbij aan bedreiging vanuit de kant van de werkgever.

Wordt er door het UWV of de rechter bepaald dat deze dringende reden gegrond was, dan bestaat het recht op een transitievergoeding. Wordt er bepaald dat de reden voor het ontslag nemen op staande voet niet dringend was, dan kan dit gevolgen hebben voor een eventuele WW-uitkering. Daarnaast bestaat er dan geen recht op de transitievergoeding. Het is daarom van belang om goed te overwegen of het ontslag nemen op staande voet daadwerkelijk nodig is en of er sprake is van een dringende reden.

Ontslagbrief

Zoals hiervoor is aangegeven, kan het ontslag nemen zowel schriftelijk als mondeling. Echter, het is praktischer om het ontslag schriftelijk te melden. Hierdoor bestaat namelijk het bewijs dat je het ontslag ingediend hebt. Voor werkgevers gaat de voorkeur veelal ook uit naar een schriftelijke melding, middels ontslagbrief. Deze schriftelijke melding kan via de mail of e-mail, maar kan ook via Whatsapp.

In de praktijk wordt er meestal een ontslagbrief verstuurd naar de werkgever. Hier staat een melding in dat je als werknemer de arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen. Gebruik hiervoor een voorbeeld van een ontslagbrief. Indien je deze ontslagbrief indient bij de werkgever, dan heb je formeel jouw ontslag ingediend.

Vaststellingsovereenkomst initiatief werknemer

Aangezien er in de meeste gevallen geen recht bestaat op een WW-uitkering of transitievergoeding bij zelf ontslag nemen, is het financieel geen goed idee om ontslag te nemen. Tenzij je concreet uitzicht hebt op een nieuwe baan, zal het inkomen stop worden gezet en wordt er geen vergoeding uitgekeerd. Het is voor de werknemer financieel gezien een betere optie om gezamenlijk tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen.

Dit gebeurt door middel van de vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarbij beide partijen instemmen voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. In deze situatie bestaat er in de meeste gevallen wel recht op een WW-uitkering, en er wordt meestal een ontslagvergoeding uitgekeerd door de werkgever. Daarnaast moet de werkgever rekening houden met de opzegtermijn, wat inhoudt dat je voor een bepaalde periode recht blijft houden op jouw loon. In deze periode kan je alvast gaan oriënteren op de arbeidsmarkt voor een nieuwe baan.

Hulp bij ontslag

Voor een werknemer is het dus verstandiger om een vaststellingsovereenkomst te tekenen in plaats van zelf ontslag te nemen. Er bestaat wel recht op een WW-uitkering en je krijgt in de meeste gevallen een vergoeding na een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Maar hoe doe je dit? Neem hiervoor contact met ons op. Wij kunnen jou informeren over de mogelijkheden van een vaststellingsovereenkomst.

Arbeidsadvies nodig?

Ontdek recente kennisbankartikelen