ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE

Ontslag nemen tijdens ziekte

Ontslag nemen tijdens ziekte
Wil je zelf ontslag nemen tijdens ziekte? Of ga je ziek uit dienst? Lees hier mee over jouw rechten en plichten.

Het nemen van ontslag tijdens ziekte is een delicate kwestie die zorgvuldige overweging vereist. Als werknemer heb je bepaalde rechten en plichten die je moet kennen voordat je deze stap zet. In deze blog leggen we je alles uit over jouw arbeidsrechtelijke positie, inclusief je recht op doorbetaling van loon tijdens ziekte, de verplichtingen die je hebt richting je werkgever, en de mogelijke gevolgen voor je uitkering.

Zelf ontslag nemen tijdens ziekte

Arbeidsongeschiktheid is een opzegverbod. Dit houdt in dat de werkgever jou niet mag ontslaan, wanneer je jouw werkzaamheden (gedeeltelijk) niet kan verrichten door ziekte. Dit neemt niet weg dat het wel mogelijk is om gezamenlijk tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen, of dat je zelf ontslag mag nemen. 

Situaties waarin het niet verstandig is ontslag te nemen.

Wanneer je arbeidsongeschikt bent, is het in de meeste gevallen niet verstandig om zelf ontslag te nemen. Dit heeft namelijk gevolgen voor een eventuele ZW-uitkering.

Als arbeidsongeschikte werknemer heb je namelijk recht op doorbetaling van loon. Pas wanneer je langer dan 104 weken (2 jaar) arbeidsongeschikt bent geweest, is het voor de werkgever mogelijk om jou te ontslaan. Hiervoor is wel toestemming van het UWV voor nodig. Tot deze 104 weken blijf je dus recht houden op loon. Neem je zelf ontslag, dan loop je dit loon mis. Hierdoor zal in zo’n situatie het UWV bij een aanvraag voor een ZW-uitkering oordelen dat je verwijtbaar werkeloos bent. Er is volgens het UWV namelijk sprake van een benadelingshandeling. Het UWV zou dan in moeten staan voor het misgelopen loon, waardoor het recht op een ZW-uitkering zal komen te vervallen.

Situaties waarin het wel verstandig is ontslag te nemen.

Er bestaan ook situaties waarin zelf ontslag nemen tijdens ziekte wel verstandig kan zijn, namelijk: 

Wanneer een werknemer situatief arbeidsongeschikt is. Dit houdt in dat de werknemer alleen arbeidsongeschikt is, wanneer hij bij een specifieke werkgever in dienst is. Gaat de werknemer weg bij die werkgever, dan is hij niet meer arbeidsongeschikt. Een voorbeeld van zo’n situatie is wanneer de werknemer wordt geïntimideerd door collega’s of leidinggevenden, waardoor er mentale of fysieke klachten ontstaan. Aangezien de werknemer weer arbeidsgeschikt wordt door het verlaten van de werkgever, hoeft er geen uitkering aangevraagd te worden. In deze situatie kan het voor de werknemer dus wel verstandig zijn om ontslag te nemen tijdens arbeidsongeschiktheid.

Volgens het UWV bestaat er ook recht op een uitkering, indien de je uit dienst gaat door een psychische toestand op het moment dat je ontslag nam, of het schadelijk is voor jouw gezondheid om werkzaamheden te blijven verrichten voor de werkgever. Of hier sprake van is, wordt door een arts van het UWV bepaald. Oordeelt de arts dat er sprake was van één van deze twee situaties, dan bestaat er wel recht op een uitkering.

Een transitievergoeding is een vergoeding voor de transitie naar een nieuwe baan. Je hebt recht op een transitievergoeding na 2 jaar ziekte, als jouw werkgever jou ontslaat. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de lengte van het dienstverband en de hoogte van het loon.

Er is in beginsel geen recht op vergoeding, wanneer je zelf ontslag neemt. Je kiest er dan namelijk zelf voor om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Echter is er wel een uitzondering wanneer je ontslag hebt genomen door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werkgever. Het is dan namelijk de schuld van de werkgever dat de arbeidsovereenkomst niet wordt voortgezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedreiging door de werkgever, waardoor je ontslag neemt. In deze situatie heb je wél recht op een transitievergoeding.

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Wanneer je ontslag neemt tijdens ziekte en je nog recht hebt op loon, dan heb je geen recht op een transitievergoeding en komt het recht op een ZW-uitkering te vervallen. Zonder uitzicht op een andere baan is dit geen ideaal scenario. Om deze reden is het voor een werknemer in sommige situaties verstandiger om gezamenlijk met een werkgever tot een oplossing te komen. Dit kan door middel van een vaststellingsovereenkomst.

Een vaststellingsovereenkomst is en overeenkomst waar werknemer en werkgever gezamenlijk tot een overeenstemming komen voor de beëindiging van de arbeidsrelatie. Het voordeel hiervan is dat de werkgever veelal bereid is om een ontslagvergoeding te betalen. Hierdoor krijg je een financiële compensatie voor de je verrichte werkzaamheden, zodat je de periode tot een nieuwe baan kunt overbruggen. Ook moet de werkgever zich aan de opzegtermijn houden. Voor deze periode blijf je recht houden op je loon. Let wel op, teken nooit een vaststellingsovereenkomst wanneer je geen concreet uitzicht hebt dat je binnen een korte periode beter wordt.

Net zoals bij het ontslag nemen, ziet het UWV het tekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte als een benadelingshandeling. Je loopt het recht op loon mis, waardoor het UWV zal oordelen dat je verwijtbaar werkeloos bent. Hierdoor bestaat wederom geen recht op een ZW-uitkering. Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens arbeidsongeschiktheid is alleen aan te raden, indien er sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid of je zeker weet dat je binnen een korte periode beter wordt. Dat hoeft er namelijk geen uitkering aangevraagd te worden. Moet je hoogstwaarschijnlijk een beroep doen op een ZW-uitkering, is het tekenen niet verstandig.

Ziek worden na het nemen van ontslag

Ben je als werknemer ontslagen en word je kort daarna ziek, dan kan je via het UWV een ZW-uitkering aanvragen. Een voorwaarde hiervoor is dat je al een WW-uitkering verkregen hebt. Maar raak je arbeidsongeschikt nadat je zelf ontslag hebt genomen, bestaat er in de meeste situaties geen recht op een WW-uitkering. Je bent namelijk verwijtbaar werkeloos.

Uitzonderingen op deze situatie zijn:

  • Ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever;
  • Er is sprake van een psychische toestand op het moment dat je ontslag nam;
  • Het is schadelijk voor jouw gezondheid om werkzaamheden te blijven verrichten voor de werkgever.


Word je ziek na het ontslag nemen, dan dien je je ziek te melden bij het UWV. Het UWV zal vervolgens beoordelen of het recht op een ZW-uitkering bestaat of niet.

Vragen over zelf ontslag nemen tijdens ziekte

Overweeg je ontslag te nemen, ben je op dit moment arbeidsongeschikt en heb je vragen? Neem hiervoor contact met ons op. Wij kunnen jou informeren.

Arbeidsadvies nodig?

Ontdek recente kennisbankartikelen