
Vaststellingsovereenkomst en het behoud van een WW-uitkering
Hoe zorg je bij een vaststellingsovereenkomst voor behoud van een WW-uitkering? Wij leggen je het in dit artikel uit.
REORGANISATIE
Een reorganisatie kan iedereen overkomen, of je nu werknemer of werkgever bent. Misschien gaat het bedrijf waarvoor je werkt samen met een ander bedrijf of moeten er kosten worden bespaard. Een reorganisatie betekent vaak verandering: sommige functies verdwijnen, andere worden aangepast en in sommige gevallen vallen er ontslagen. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels rondom een reorganisatie?
Een werkgever mag niet zomaar werknemers ontslaan. Er moet een goede reden zijn, zoals:
Bij een reorganisatie kijkt een werkgever niet zomaar willekeurig wie eruit moet. Dit gebeurt via het afspiegelingsbeginsel. Dit betekent dat binnen een bepaalde functie eerst gekeken wordt naar leeftijdsgroepen. Binnen elke leeftijdsgroep wordt de werknemer met het kortste dienstverband als eerste ontslagen. Dit voorkomt dat de werkgever zelf kan bepalen wie als eerste worden ontslagen, waarbij er een eerlijke verdeling zal plaatsvinden.
Ja, in de meeste gevallen wel. Bij collectief ontslag (20 of meer mensen binnen 3 maanden), moet de werkgever dit melden bij het UWV, de vakbonden en de Ondernemingsraad (OR). Daarnaast moet de werkgever bij individuele ontslagen toestemming vragen aan het UWV of met de werknemer een vaststellingsovereenkomst sluiten.
Als je wordt ontslagen, heb je meestal recht op een transitievergoeding. Dit is een compensatie voor je ontslag en bedraagt 1/3 van je maandsalaris per gewerkt jaar. Ook moet de werkgever zich houden aan de opzegtermijn, die afhangt van hoe lang je in dienst bent geweest.
Ja, de werkgever is verplicht om dit te proberen. Dit heet herplaatsing. Als er een andere passende functie beschikbaar is, moet de werkgever dit met jou bespreken. Daarnaast bieden sommige bedrijven ook outplacement aan. Dit betekent dat je hulp krijgt bij het vinden van een nieuwe baan buiten het bedrijf.
Je hebt meerdere opties:
Bij grote reorganisaties maken bedrijven vaak een sociaal plan. Hierin staan afspraken over:
Een reorganisatie kan ingrijpend zijn, maar er zijn regels die zowel werknemers als werkgevers beschermen. Voor werkgevers is het belangrijk om transparant te communiceren en zich aan de wet te houden. Werknemers doen er goed aan hun rechten te kennen en, indien nodig, juridisch advies in te winnen. Wij kunnen je hierbij helpen. Neem contact op met onze juristen wanneer je hulp nodig hebt bij ontslag bij reorganisatie.
Arbeidsadvies nodig?
Ontdek recente kennisbankartikelen
Vaststellingsovereenkomst en het behoud van een WW-uitkering
Hoe zorg je bij een vaststellingsovereenkomst voor behoud van een WW-uitkering? Wij leggen je het in dit artikel uit.
Vaststellingsovereenkomst bij burn-out: wat moet je weten?
Het dienstverband tijdens een burn-out beëindigen m.b.v. een vaststellingsovereenkomst. In dit artikel leggen wij uit wat je hierover moet weten.
Vaststellingsovereenkomst en het budget voor outplacement
In deze blog leggen we uit wat outplacement inhoudt, hoe je een budget hiervoor kunt regelen en waarom dit in jouw belang kan zijn bij het sluiten van een vso.
Arbeidsjurist Eindhoven is onderdeel van Adviesgroep Eindhoven. De one-stop-shop voor ondernemers, particulieren en expats.