VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

Vaststellingsovereenkomst bij burn-out: wat moet je weten?

Ronald Vereijken - Arbeidsjurist in Eindhoven
Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Delen via:
Vaststellingsovereenkomst bij een burn-out
Het dienstverband tijdens een burn-out beëindigen m.b.v. een vaststellingsovereenkomst. In dit artikel leggen wij uit wat je hierover moet weten.

Een burn-out is een heftige en ingrijpende ervaring, zowel voor de werknemer als de werkgever. Het gaat vaak niet alleen om fysieke uitputting, maar ook om mentale overbelasting. In veel gevallen ontstaat er een situatie waarin het dienstverband niet meer voortgezet kan worden. Een vaststellingsovereenkomst kan dan een goede oplossing bieden. In deze blog leggen we uit wat dit betekent en waar je op moet letten, specifiek bij een burn-out.

Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke afspraak tussen werknemer en werkgever waarin wordt overeengekomen om het dienstverband te beëindigen. Dit gebeurt met wederzijds goedvinden, wat betekent dat beide partijen akkoord gaan met de voorwaarden. Bij een burn-out kan dit bijvoorbeeld spelen wanneer re-integratie niet lukt of wanneer de werkrelatie onherstelbaar is beschadigd.

Burn-out en juridische complicaties

Een burn-out valt onder de noemer ziekte, waardoor de werkgever verplicht is het loon door te betalen tijdens de eerste twee jaar van ziekte. Ook moet de werkgever samen met jou werken aan re-integratie, eventueel met ondersteuning van een bedrijfsarts. Dit maakt het beëindigen van een contract in deze periode juridisch complex. Het mag namelijk niet zomaar gebeuren. Een vaststellingsovereenkomst biedt echter een legale weg, mits deze voldoet aan een aantal strikte eisen.

Belangrijke aandachtspunten bij burn-out

Bij een burn-out is het cruciaal om zorgvuldig te werk te gaan bij het bespreken van een vaststellingsovereenkomst. Let op de volgende punten:

  • Geen druk uitoefenen: Je mag als werknemer niet onder druk worden gezet om akkoord te gaan. Dit kan de overeenkomst ongeldig maken.
  • Toekomstige rechten op een uitkering: Zorg ervoor dat je geen verwijtbare werkloosheid krijgt. De overeenkomst moet expliciet vermelden dat het initiatief tot beëindiging van de werkgever komt.
  • Inschakelen van een juridisch adviseur: Laat een arbeidsjurist jouw vaststellingsovereenkomst controleren. Zeker bij een burn-out is het belangrijk om jouw rechten goed te waarborgen.

Financiële compensatie

Bij een vaststellingsovereenkomst heb je recht op een transitievergoeding en soms ook een ontslagvergoeding. Dit is een compensatie voor het verlies van jouw baan. Bij een burn-out kan deze vergoeding extra belangrijk zijn, omdat je mogelijk tijd nodig hebt om te herstellen en weer volledig aan het werk te gaan. Laat de hoogte van de vergoeding altijd beoordelen door een expert, zodat je krijgt waar je recht op hebt.

Re-integratie en de rol van de bedrijfsarts bij een burn-out

Bij een burn-out is re-integratie vaak een uitdaging. Het kan voorkomen dat je via de eerste spoor-re-integratie terugkeert bij je eigen werkgever of via het tweede spoor een nieuwe functie zoekt bij een andere werkgever. Wanneer dit niet lukt, kan een vaststellingsovereenkomst een uitweg zijn. Bespreek jouw situatie met de bedrijfsarts, maar ook met een juridisch expert. Zij kunnen je helpen inschatten of een beëindiging van het dienstverband een logische stap is.

Wat kan Arbeidsjurist Eindhoven voor jou betekenen?

Een burn-out is al stressvol genoeg zonder je ook nog zorgen te maken over de juridische aspecten. Ons team van arbeidsjuristen staat klaar om jou te begeleiden bij het beoordelen en onderhandelen van een vaststellingsovereenkomst. We zorgen ervoor dat jouw rechten en toekomst goed zijn gewaarborgd, zodat je met een gerust hart aan je herstel kunt werken.

Wil je meer weten of heb je vragen over jouw situatie? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.

Arbeidsadvies nodig?

Ontdek recente kennisbankartikelen

error: Content is protected !!