VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

Vaststellingsovereenkomst en het behoud van een WW-uitkering

Ronald Vereijken - Arbeidsjurist in Eindhoven
Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Delen via:
Vaststellingsovereenkomst en het behoud van een WW-uitkering
Hoe zorg je bij een vaststellingsovereenkomst voor behoud van een WW-uitkering? Wij leggen je het in dit artikel uit.

Bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst (VSO) is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je recht behoudt op een WW-uitkering. Het UWV stelt strikte eisen om te bepalen of je in aanmerking komt voor deze uitkering. In deze blog bespreken we waar je op moet letten om niet als verwijtbaar werkloos te worden aangemerkt.

Het UWV kan bepalen dat je verwijtbaar werkloos bent als de beëindiging van je arbeidsovereenkomst jouw eigen schuld is. Dit is bijvoorbeeld het geval als:

  • Je zelf ontslag neemt zonder een geldige reden.
  • Je door ernstig verwijtbaar gedrag bent ontslagen, zoals diefstal of herhaaldelijke werkweigering.

Word je verwijtbaar werkloos bevonden? Dan heb je geen recht op een WW-uitkering.

Hoe zorg je voor een WW-vriendelijke VSO?

Een vaststellingsovereenkomst moet zorgvuldig worden opgesteld om te voorkomen dat het UWV jouw werkloosheid als verwijtbaar aanmerkt. De volgende punten zijn essentieel:

  1. Het initiatief moet bij de werkgever liggen
    De beëindiging van je dienstverband moet op initiatief van de werkgever plaatsvinden. Dit moet expliciet in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen. Als het lijkt alsof jij de overeenkomst hebt voorgesteld, kan het UWV concluderen dat je vrijwillig werkloos bent geworden.
  1. Geen sprake van verwijtbaar handelen
    Het mag niet in de vaststellingsovereenkomst staan dat jouw gedrag of prestaties de reden zijn voor het ontslag. Als hier twijfel over ontstaat, kan het UWV dit onderzoeken en besluiten dat je verwijtbaar werkloos bent.
  1. Juiste opzegtermijn
    De einddatum van je dienstverband moet overeenkomen met de wettelijke of contractuele opzegtermijn. Als de opzegtermijn niet wordt gevolgd, kan dit problemen opleveren bij je WW-aanvraag. Controleer dus goed of de opzegtermijn correct is opgenomen in de vaststellingsovereenkomst.
  1. Correcte formulering van de beëindigingsreden
    De reden voor de beëindiging moet neutraal en zorgvuldig geformuleerd zijn, bijvoorbeeld: “De arbeidsovereenkomst wordt beëindigd wegens bedrijfseconomische redenen.” Vermijd termen zoals “op eigen verzoek” of “ernstige misdragingen”, omdat dit tot afwijzing van je WW-aanvraag kan leiden.

Laat jouw vaststellingsovereenkomst controleren

Een kleine fout in de vaststellingsovereenkomst kan grote gevolgen hebben voor je recht op een WW-uitkering. Daarom is het verstandig om de VSO altijd te laten controleren door een arbeidsjurist. Wij zorgen ervoor dat de overeenkomst aan de eisen van het UWV voldoet en dat jouw rechten goed zijn gewaarborgd. Heb je vragen over jouw vaststellingsovereenkomst? Neem dan contact met ons op. 

Arbeidsadvies nodig?

Ontdek recente kennisbankartikelen

error: Content is protected !!