VASTSTELLINGSOVEREENKOMST
Wanneer een werkgever en een werknemer besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, wordt er vaak een vaststellingsovereenkomst (VSO) opgesteld. Een cruciaal onderdeel van deze overeenkomst kan de vrijstelling van werk zijn. Maar wat houdt dit precies in? In dit blog leggen we uit wat vrijstelling van werk bij een vaststellingsovereenkomst betekent en waar je als werknemer op moet letten.
Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een juridisch document waarin de werkgever en werknemer in onderling overleg de voorwaarden vastleggen voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Dit gebeurt meestal zonder tussenkomst van een rechter. Belangrijke onderdelen van de VSO zijn onder andere de einddatum van het dienstverband, de eventuele ontslagvergoeding, en afspraken over de opzegtermijn.
Vrijstelling van werk betekent dat de werknemer na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst niet meer hoeft te werken, terwijl het loon wordt doorbetaald tot de officiële einddatum van de arbeidsovereenkomst. Dit kan direct ingaan na ondertekening van de VSO of op een later moment, afhankelijk van de gemaakte afspraken.
Bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst met vrijstelling van werk, is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden. Let op de volgende zaken:
Vrijstelling van werk bij een vaststellingsovereenkomst kan voordelen bieden, zoals extra tijd en ruimte om te solliciteren, maar het kan ook nadelen met zich meebrengen, zoals het verlies van netwerkmogelijkheden en een grotere afstand tot het werkveld. Het is cruciaal dat je de voorwaarden van de VSO zorgvuldig doorleest en overweegt. Indien nodig kunnen wij je juridisch adviseren om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken redelijk zijn! Neem hiervoor contact met ons op.
Arbeidsadvies nodig?
Ontdek recente kennisbankartikelen
Vrijstelling van werk bij vaststellingsovereenkomst: wat betekent het voor de werknemer?
Wat houdt vrijstelling van werk bij een vaststellingsovereenkomst precies in en waar moet je als werknemer op letten? Lees er hier meer over.
Sociaal plan bij ontslag: 5 tips over waar je op moet letten
Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van de inhoud van het sociaal plan en te weten waar je op moet letten bij ontslag. Wij leggen het je uit.
Arbeidsjurist Eindhoven is onderdeel van Adviesgroep Eindhoven. De one-stop-shop voor ondernemers, particulieren en expats.