ARBEIDSOVEREENKOMST

Mag een werkgever toegang tot ICT-systemen blokkeren?

Ronald Vereijken - Arbeidsjurist in Eindhoven
Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Delen via:
Mag een werkgever zomaar de toegang tot de ICT-systemen blokkeren? In dit artikel leggen we de juridische aspecten uit.

Het blokkeren van toegang tot ICT-systemen is een maatregel die werkgevers soms overwegen in bepaalde situaties, zoals een arbeidsconflict, een schorsing of bij beëindiging van het dienstverband. Maar mag een werkgever dit zomaar doen? En onder welke omstandigheden is dit wel of niet toegestaan?

Wanneer mag een werkgever toegang blokkeren?

Een werkgever heeft in bepaalde gevallen het recht om de toegang tot ICT-systemen te blokkeren. Dit is echter niet zonder voorwaarden en moet altijd zorgvuldig worden afgewogen. De belangrijkste situaties waarin dit is toegestaan, zijn:

  1. Bij beëindiging van het dienstverband
    Als een werknemer uit dienst treedt, mag de werkgever de toegang tot e-mail, bestanden en andere ICT-systemen afsluiten. Dit voorkomt dat gevoelige bedrijfsinformatie beschikbaar blijft en beschermt de organisatie tegen mogelijke risico’s, zoals datalekken.
  2. Bij een schorsing
    Wanneer een werknemer tijdelijk wordt geschorst vanwege een (mogelijk) arbeidsrechtelijk conflict, mag de werkgever de toegang beperken. Dit voorkomt dat de werknemer tijdens het onderzoek toegang heeft tot vertrouwelijke informatie of communicatiekanalen.
  3. Bij beveiligingsrisico’s
    Als de werkgever vermoedt dat er sprake is van een beveiligingsrisico, zoals een hackpoging of onrechtmatig gebruik van systemen, kan toegang onmiddellijk worden geblokkeerd om schade te voorkomen.

Wanneer mag dit niet?

Hoewel werkgevers in bepaalde situaties bevoegd zijn om toegang te blokkeren, zijn er ook beperkingen. Het blokkeren van toegang mag bijvoorbeeld niet zomaar worden ingezet als middel om druk uit te oefenen in een conflict of om een werknemer te straffen. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:

  1. Proportionaliteit en subsidiariteit
    De maatregel moet proportioneel zijn en alleen worden ingezet als er geen andere, minder ingrijpende oplossingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld, het blokkeren van toegang moet worden voorafgegaan door overleg of waarschuwingen waar dat redelijk is.
  2. Noodzaak
    Er moet een goede reden zijn om de toegang te blokkeren. Het blokkeren zonder duidelijke grond kan worden gezien als een schending van de rechten van de werknemer.
  3. Privégegevens
    Als een werknemer zijn privémails of documenten op het werk opslaat, mag de werkgever de toegang niet blokkeren zonder rekening te houden met de privacywetgeving. Het is aan te raden om hierover duidelijke afspraken te maken in een ICT-reglement.

Juridische kaders en verplichtingen

Bij het blokkeren van toegang tot ICT-systemen moet een werkgever zich houden aan de relevante wetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en het arbeidsrecht. Duidelijke afspraken in een arbeidsovereenkomst of een personeelshandboek kunnen helpen om misverstanden te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat de werknemer vooraf op de hoogte is van het beleid rondom ICT-gebruik en mogelijke blokkades. Dit voorkomt discussies achteraf en toont aan dat de werkgever zorgvuldig te werk gaat.

Hoe kun je dit als werkgever goed aanpakken?

Als werkgever is het belangrijk om een duidelijk ICT-beleid op te stellen. Hierin kun je vastleggen in welke gevallen en onder welke voorwaarden de toegang tot systemen kan worden geblokkeerd. Zorg ervoor dat dit beleid bekend is bij alle werknemers en dat het in lijn is met de wetgeving.

Advies van een arbeidsjurist?

Zit je mogelijk in een arbeidsconflict en is jou de toegang tot de ICT-systemen ontzegd of ben jij een werkgever en wil jij de toegang voor een van jouw medewerkers blokkeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze arbeidsjuristen kunnen je adviseren. Samen komen we tot de beste oplossing. 

Arbeidsadvies nodig?

Ontdek recente kennisbankartikelen

error: Content is protected !!