
Vaststellingsovereenkomst en het behoud van een WW-uitkering
Hoe zorg je bij een vaststellingsovereenkomst voor behoud van een WW-uitkering? Wij leggen je het in dit artikel uit.
REORGANISATIE | ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE
Je werkt al jaren met plezier bij je werkgever, maar dan komt het nieuws: er staat een reorganisatie op de planning. Binnen het bedrijf groeit de onrust, collega’s maken zich zorgen en er gaan geruchten over ontslagen. De sfeer verandert merkbaar. Je merkt dat de spanning steeds zwaarder op je drukt en op een gegeven moment valt het je fysiek of mentaal zwaar. Als gevolg hiervan meldt je je ziek terwijl er op de werkvloer veel gebeurt. Wat betekent dat voor jouw toekomst binnen het bedrijf?
Een veelgehoorde angst is: “omdat ik ziek ben, zullen ze me er als eerste uitzetten.” Maar zo werkt het niet. Ziekte is geen reden voor ontslag, ook niet bij een reorganisatie. De werkgever moet zich houden aan de regels van het opzegverbod bij ziekte. Dit betekent dat je in principe niet ontslagen kunt worden zolang je ziek bent, tenzij de reorganisatie losstaat van jouw persoonlijke situatie.
Als je functie verdwijnt kan een werkgever, ondanks jouw ziekte, in sommige gevallen toch het contract beëindigen. Dat mag alleen als:
In zo’n situatie krijg je meestal een vaststellingsovereenkomst of wordt er een ontslagprocedure via het UWV gestart.
Als je tijdens de reorganisatie ziek bent, dan blijft je werkgever verantwoordelijk voor jouw re-integratie. Dit betekent dat er samen met de arbodienst een plan moet worden gemaakt om te kijken hoe en wanneer je weer aan het werk kunt. Dit geldt ook als je functie vervalt. In dat geval wordt gekeken of er binnen of buiten het bedrijf passend werk is.
In deze situatie is het belangrijk om goed geïnformeerd te blijven. Laat je niet onder druk zetten om een vaststellingsovereenkomst te tekenen zonder juridisch advies. Het is handig om je situatie te bespreken met een arbeidsjurist, zodat je weet wat jouw rechten en plichten zijn.
Een reorganisatie is al spannend genoeg. Als je daarbij ook nog ziek bent, voelt het misschien alsof je grip verliest. Maar onthoud: er zijn regels die jou beschermen. Zorg dat je weet waar je aan toe bent, en schakel op tijd hulp in als dat nodig is.
Arbeidsadvies nodig?
Ontdek recente kennisbankartikelen
Vaststellingsovereenkomst en het behoud van een WW-uitkering
Hoe zorg je bij een vaststellingsovereenkomst voor behoud van een WW-uitkering? Wij leggen je het in dit artikel uit.
Vaststellingsovereenkomst bij burn-out: wat moet je weten?
Het dienstverband tijdens een burn-out beëindigen m.b.v. een vaststellingsovereenkomst. In dit artikel leggen wij uit wat je hierover moet weten.
Vaststellingsovereenkomst en het budget voor outplacement
In deze blog leggen we uit wat outplacement inhoudt, hoe je een budget hiervoor kunt regelen en waarom dit in jouw belang kan zijn bij het sluiten van een vso.
Arbeidsjurist Eindhoven is onderdeel van Adviesgroep Eindhoven. De one-stop-shop voor ondernemers, particulieren en expats.