Alles over Transitievergoeding
Transitievergoeding is een wettelijke ontslagvergoeding. De hoogte wordt bepaald door het maandsalaris en de duur van het dienstverband. Bereken het hier!
- Onze juristen zijn expert in het berekenen van de wettelijke transitievergoeding. Bereken jouw transitievergoeding eenvoudig met onze rekentool.
- Als er voldoende aanknopingspunten zijn om een hogere ontslagvergoeding te krijgen, dan kunnen wij de onderhandeling voeren. Dit hoeft jou niets te kosten.
- Met onze hulp ben je verzekert van een beter resultaat. Zit je of krijg je binnenkort te maken met een ontslagtraject? Vraag een gratis ontslagcheck aan.
Recht op transitievergoeding
Wanneer een werknemer na minimaal 2 jaar dienstverband wordt ontslagen of het arbeidscontract niet wordt verlengd, ontstaat er automatisch een recht op een transitievergoeding. Ook na 2 jaar ziekte. De situaties waarin het recht bestaat zijn:
- Het tijdelijke contract wordt niet verlengd
- Het contract wordt opgezegd in de proeftijd
- Het contract wordt ontbonden met toestemming van het UWV
- Het contract wordt ontbonden met goedkeuring van een kantonrechter
Ook bij gedeeltelijke opzegging heb je recht op transitievergoeding. Bovendien kan het zo zijn dat je recht hebt op transitievergoeding als je zelf jouw contract opzegt. Dit kan wel alleen in zeer ernstige situaties. Het is dan ook verstandig om je bij ontslag goed te laten informeren over de mogelijkheden en de eventuele vergoeding waar je recht op hebt.
Transitievergoeding berekenen
Wil je jouw transitievergoeding berekenen? Vul dan jouw gegevens in en zie op welk bedrag aan transitievergoeding jij recht hebt.
Uitkomst transitievergoeding
Werknemer gegevens
Duur van het dienstverband
Berekening transitievergoeding
Transitievergoeding berekenen
Wil je jouw transitievergoeding berekenen? Vul dan in onderstaande rekentool jouw gegevens in en zie op welk bedrag aan transitievergoeding jij recht hebt.
Uitkomst transitievergoeding
Werknemer gegevens
Duur van het dienstverband
Berekening transitievergoeding
Hoogte transitievergoeding 2024
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van onder andere het aantal dienstjaren en het salaris van de werknemer. De transitievergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000,- bruto of, als jouw jaarsalaris hoger is dan € 94.000,-, maximaal één bruto jaarsalaris. De werknemer heeft recht op 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag.
- 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;
- 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;
- 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Henry Ford
Veel gestelde vragen over transitievergoeding
Vind hier de antwoorden op veel gestelde vragen door werknemers en werkgevers over transitievergoeding.
Nee. Er zijn situaties waarin je geen transitievergoeding krijgt, bijvoorbeeld als het ontslag door schuld is of als je al overeenstemming hebt bereikt over een andere vergoeding. In de meeste gevallen kun je echter wel op een transitievergoeding rekenen. Het is daarom belangrijk om je rechten en plichten als werknemer goed te kennen, zodat je weet waar je aan toe bent bij een ontslag.
De transitievergoeding is een wettelijke ontslagvergoeding. De regeling transitievergoeding is opgenomen in artikel 7:673 van het burgerlijk wetboek. Het doel van de transitievergoeding is om de werknemer financieel te faciliteren van de overgang (transitie) naar ander werk. Ook is de transitievergoeding een compensatie voor het ontslag. De werknemer kan de vergoeding gebruiken voor de kosten van een opleiding of voor ondersteuning naar ander werk.
Het verschil tussen deze vergoedingen is dat de transitievergoeding in de wet is vastgelegd. De ontslagvergoeding is niet wettelijk geregeld. De transitievergoeding is een recht waar de werknemer in bepaalde situaties automatisch aanspraak op kan maken. Namelijk wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigd of niet verlengd. De ontslagvergoeding (of beëindigingsvergoeding) kan gebaseerd zijn op de uitkomst van de wettelijke transitievergoeding maar dat hoeft niet zo te zijn. De ontslagvergoeding die partijen afspreken kan hoger of zelfs lager zijn dan de wettelijke transitievergoeding.
Allereerst dien je het maandsalaris te bepalen, deze bestaat uit het basissalaris + vaste en variabele looncomponenten. Vervolgens dien je de arbeidsduur te bepalen (datum indiensttreding en verwachtte einddatum). Aan de hand van deze informatie kun je de transitievergoeding berekenen. Bij het bepalen van de arbeidsduur dient ook de periode meegerekend te worden dat je via een uitzendbureau werkzaamheden hebt verricht voor de werkgever.
Ook bij gedeeltelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst, met of zonder vaststellingsovereenkomst, kan een werknemer recht hebben op een transitievergoeding. In het geval de arbeidstijd met tenminste 20% structureel wordt verminderd, dan kan de werknemer naar evenredigheid aanspraak maken op een gedeeltelijke transitievergoeding. In de blog gedeeltelijke opzegging transitievergoeding geven wij hierover meer informatie.
De wettelijke transitievergoeding is samengesteld uit drie berekeningen.
- 1/3 maandsalaris voor alle volledige dienstjaren
- 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden
- 1/1095 maandsalaris voor de resterende dagen.
Na 2 jaar ziekte kan de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen na toestemming via het UWV of kan hij ervoor kiezen om een vaststellingsovereenkomst te sluiten. In de beide gevallen kan de werknemer aanspraak maken op de wettelijke transitievergoeding. In ons blog ziek uit dienst en transitievergoeding lees je alles over welke rechten een werknemer heeft als hij ziek uit dienst gaat.
In de situatie dat de werkgever de arbeidsovereenkomst met toestemming van het UWV of de kantonrechter mag beëindigen, kun je niet onderhandelen over de transitievergoeding. Dan ontstaat automatisch het recht op de transitievergoeding die volgens een vaste formule wordt berekend. Je kunt wel onderhandelen over de ontslagvergoeding en andere voorwaarden in het geval de werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbiedt. In de vaststellingsovereenkomst kan een hogere of lagere transitievergoeding (= ontslagvergoeding) worden opgenomen.
De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen als de werknemer zelf opzegt. Ook niet in de situatie dat de werknemer op staande voet wordt ontslagen vanwege ernstig verwijtbaar handelen. Als in de cao een vervangende voorziening is opgenomen die in de plaats komt van de wettelijke transitievergoeding dan hoeft de werkgever ook geen transitievergoeding te betalen. Meer over de vervangende voorziening als uitzondering op de transitievergoeding lees je in onze blog over dit onderwerp.
Als de werknemer ziek uit dienst gaat dan kan de werkgever een compensatie aanvragen voor de transitievergoeding. Ook als de werkgever van een klein bedrijf stopt doordat hij zelf met pensioen gaat of overlijdt kan hij om een compensatie transitievergoeding vragen. Met de regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de transitievergoeding terugkrijgen van de overheid. Ook zijn sommige kosten die een werkgever heeft gemaakt aftrekbaar van de transitievergoeding.
Wat onze cliënten zeggen over ons
Al vele cliënten gingen jou voor. Hieronder een selectie van de recensies die wij hebben gekregen.
50+
Beoordelingen van tevreden cliënten
Advies over transitievergoeding?
Let's get in touch.
Klaar om meer uit jouw vaststellingsovereenkomst te halen?
- (040) 303 5113
- [email protected]
-
Stratumsedijk 6
5611 ND, Eindhoven (NL)